Trenutno aktivnih Gostiju: 254 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
©2010 Župa Presvetog Trojstva - Ludbreg |CMS: Joomla! | Base design: Siteground | Razvoj: Almahor Studio |
Uređenje svetišta
Srijeda, 30 Lipanj 2010 19:17

Obilježavanje jubileja 600 godina ludbreškog čuda događaj je od iznimne važnosti za crkvu, ali i za cijelu domovinu Hrvatsku jer se o tome daleke 1739 izjasnio i Hrvatski sabor. Iako je naš naraštaj dobio taj privilegij da napokon ispuni zavjet dat prije 271 godine, svima je jasno da prostor Prošteništa nikako još nije dovršen. Prema mišljenju stručnjaka ovako veliki događaj i njegova važna poruka Hrvatskom vjerničkom narodu, zaslužio je monumentalniju prezentaciju u arhitekturi same zavjetne kapele, te su se u tom smjeru počele poduzimati aktivnosti da se to i ostvari za proslavu 600 obljetnice Čuda sv. Krvi godine 2011.

Od crkvenih vlasti i Hrvatske biskupske konferencije očekuje se priznanje da ovo proštenište prigodom ove velike obljetnice i metropolitanskog euharistijskog Kongresa u jesen 2011 proglasi nacionalnim Prošteništem. U godini uoči velikog jubileja Varaždinska biskupija organizirala je Znanstveni simpozij o ludbreškom svetištu u kontekstu simbolike krvi, teologije i pučke pobožnosti. Povijesni simpozij o štovanju Relikvije Predragocjene Krvi u Ludbregu kroz povijest održat će se u Ludbregu 27 i 28 listopada.

Samo obilježavanje velikoga jubileja pokrenulo je mnoge važne i značajne događaje. Uz prilagođavanje novoj realnosti stalnog dolaska hodočasničkih skupina, važno je spomenuti najvažnije projekte kojima će postojeći prostor svetišta dobiti novi izgled i sadržaj. Prije svega velika će se promjena dogoditi u župnoj crkvi. Pokaznica s Relikvijom Predragocjene Krvi postavit će se u posebno izrađenu vitrinu na mjestu gdje se do sada nalazio kip Majke Božje. U tijeku je izrada idejnog rješenja i dokumentacije, a cijeli bi posao trebao biti završen do početka Svete Nedjelje. Velike zahvate treba napraviti i na prostoru svetišta i Zavjetne kapele. U izradi su projekti i troškovnik radova kako bi se dio novca osigurao iz državnoga proračuna. Uz uređenje dijela podloge uz oltar zavjetne kapele, hitno treba sanirati krov zavjene kapele koji već prokišnjava, postaje križnog puta s ispovjedaonicama, na pristupnim stazama urediti tlakovce i rubnike, napraviti sanitarni čvor za veliki broj hodočasnika, višenamjenski parkirni prostor s turističko informativnim centrom. Kako se radi o višemilijunskim iznosima, a sukladno financijskim mogućnostima treba razmišljati i o gradnji veće crkve.

Kako ludbreška župa i svetište nemaju prostor za prijam velikog broja hodočasnika i svećenika, varaždinsk je biskupija za potreba Pastoralnog centra kupila zgradu preko puta župne crkve koja raspolaže s ukupno 1185 četvornih metara prostora. U podrumu bi se uredio prostor za restoran. Prizemlje će imati višenamjensku dvoranu za 150 ljudi s kuhinjom i blagovaonom, a u potkrovlju bi se uredilo 30 spavaonica. Sve navedeno radit će se prema materijalnim mogućnostima, uvažavajući postojeću gospodarsku krizu. Kao i u vrijeme kad se gradila zavjetna kapela, vodstvo Prošteništa i ovoga puta upućuje poziv i apel svim vjernicima, štovateljima presvete Krvi, rodoljubima Hrvatima diljem svijeta i svim ljudima dobe volje vodstvo za pomoć u izgradnji. Dobrodošla je svaka pomoć, pa je za tu namjenu pri župi otvoren poseban račun na koji se mogu slati uplate u novcu pri čemu će Glavni odbor za obilježavanje 600 godina ludbreškog svetišta javnost redovito izvješćivati o namjenskom trošenju novca prikupljenog na tome računu.