Trenutno aktivnih Gostiju: 227 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
©2010 Župa Presvetog Trojstva - Ludbreg |CMS: Joomla! | Base design: Siteground | Razvoj: Almahor Studio |
Sveta potvrda - sakrament Božje jakosti i punine u Duhu Svetom
Duhovni kutak © vlč. S. Košćak i vlč. K. Kuhar
Autor vlč. Silvio Košćak   
Četvrtak, 03 Rujan 2015 09:57

Dj 2, 12. 14. 17 - 28
Iz Djela apostolskih
Svi su izvan sebe zbunjeno jedan drugog pitali: "Što bi to moglo biti?" A Petar zajedno s jedanaestoricom ustade, podiže glas i prozbori: ... "U posljednje dane, govori Bog: Izlit ću Duha svoga na svako tijelo i proricat će vaši sinovi i kćeri, vaši će mladići gledati viđenja, a starci vaši sne sanjati. Čak ću i na sluge i sluškinje svoje izliti Duha svojeg u dane one i proricat će. Pokazat ću čudesa na nebu gore i znamenja na zemlji dolje, krv i oganj i stupove dima. Sunce će se prometnut u tminu, a mjesec u krv prije nego svane Dan Gospodnji velik i slavan. I tko god prizove ime Gospodnje,bit će spašen."

"Izraelci, čujte ove riječi: Isusa Nazarećanina, čovjeka kojega Bog pred vama potvrdi silnim djelima, čudesima i znamenjima koja, kao što znate, po njemu učini među vama – njega, predana po odlučenu naumu i promislu Božjem, po rukama bezakonika razapeste i pogubiste. Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime ovlada. David doista za nj kaže: Gospodin mi je svagda pred očima jer mi je zdesna da ne posrnem. Stog mi se raduje srce i kliče jezik, pa i tijelo mi spokojno počiva. Jer mi nećeš ostaviti dušu u Podzemlju ni dati da pravednik tvoj truleži ugleda. Pokazat ćeš mi stazu života, ispuniti me radošću lica svoga."

 

MEDITACIJA
Tišina, prekinuta tek dužim ili kraćim zvukovina svijeta u kojem živimo, ulijeva u nas novu snagu, potiče u nama novu želju za služenjem Bogu u braći ljudima. Tišina u koju smo često pozvani ulaziti, tišina prvobitnog raja u kojem je čovjek boravio sa svojim Bogom, u našim životima rasparana je Božjim glasom koji u nama želi potvrditi prvine Duha koje su nam dane, prvine plodova Duha Svetoga, Branitelja, Obećanog. Te prvine dar su Onog kojeg nam je poslao naš Gospodin kako bi nas upućivao u svu istinu.
Sakrament svete potvrde sve nas obvezuje, bilo nas koji smo ga otvorena srca primili, bilo one koji se na taj korak spremaju, bilo one koji svoju vjeru žive u mlakosti a dane su im prvine, dani su im začeci talenata Duha Svetoga koji trebaju biti razvijeni.
Želimo Gospodina zamoliti za oprost, želimo od Njega i Njegova Duha tražiti još jednu priliku kako bismo, sa novom sviješću o važnosti ovog dara ljubavi u svetoj potvrdi bili iznova dublje ukorjenjeni u Božje posinjenje, kako bismo obnovili čvrste veze jedinstva s Kristom. Želimo iznova moliti za novo umažanje darova Duha Svetoga u svakome od nas. Molimo kako bismo bili još savršenije vezani uz Crkvu u kojoj smo po sakramentu potvrde pozvani biti vjerni svjedoci snage Duha, svjedoci Kristove riječi našim djelima, hrabri vjerovjesnici Kristova Imena i njegova Križa s kojeg su nam potekli potoci spasonosne i otkupiteljske ljubavi.

 

MOLITVA


Gospodine Isuse Kriste, raspeti naš spasitelju i otkupitelju. Hodio si zemljom čineći dobro, svima si navještao radost koja se ima očitovati u vječnom zajedništvu ljubavi u Jednom, u Bogu Trojstvene ljubavi kojeg si nam došao objaviti i kojem si se vrati kako bi i nama pripravio mjesto.
Nisi nas ostavio kao siročad, već si nam obečao Duha, Branitelja koji će nas voditi u teškim trenucima neraspoznavanja svjetla tvoje Istine, u trenucima kada su zatamnjeni odnosi s braćom u vjeri, u trenucima kada osjećamo da Te nema u našim životima, kada nam se čini da si nas napustio, u trenucima kada se, zbog tamnih oblaka koji se nadvijaju nad nama, naši životi čine promašenima i uzaludnima.
Podaj nam iznova Silu odozgor. Neka u našem životu prostruje rijeke darova Duha, rijeke mudrosti i razuma, savjeta i jakosti, znanja i pobožnosti, rijeke svetoga straha, rijeke darova tvoga Duha po kojem ćemo u svijetu biti istinski svjedoci ljubavi Tebe, Raspete Ljubavi, i Oca, Stvoritelja neizmjernog milosrđa, koji živite u jedinstvu Ljubavi, u Duhu Svetom, koji veže obojicu u Jedno, Sveto, NedjeljivoTrojstvo kojem želimo služiti sada i u sve vijeke vjekova. Amen.