Trenutno aktivnih Gostiju: 230 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
©2010 Župa Presvetog Trojstva - Ludbreg |CMS: Joomla! | Base design: Siteground | Razvoj: Almahor Studio |
Euharistija - sakrament Božje čežnje za čovjekom
Duhovni kutak © vlč. S. Košćak i vlč. K. Kuhar
Autor vlč. Silvio Košćak   
Utorak, 15 Rujan 2015 12:40

1 Kor, 23 - 30

Iz Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima

Gospodin Isus one noći kad bijaše predan uze kruh, zahvalivši razlomi i reče: "Ovo je tijelo moje – za vas. Ovo činite meni na spomen." Tako i čašu po večeri govoreći: "Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi. Ovo činite kad god pijete, meni na spomen." Doista, kad god jedete ovaj kruh i pijete čašu, smrt Gospodnju navješćujete dok on ne dođe. Stoga, tko god jede kruh ili pije čašu Gospodnju nedostojno, bit će krivac tijela i krvi Gospodnje. Neka se dakle svatko ispita pa tada od kruha jede i iz čaše pije. Jer tko jede i pije, sud sebi jede i pije ako ne razlikuje Tijela. Zato su među vama mnogi nejaki i nemoćni, i spavaju mnogi.

MEDITACIJA

"Euharistija je vidljivo događanje okupljanja koje je – na određenomu mjestu i onkraj svih mjesta – ulaženje u zajedništvo sa živim Bogom, koji ljude iznutra privodi jedne drugima. Crkva nastaje dolazeći iz euharistije. Ona od nje prima svoje jedinstvo i svoje poslanje. Crkva potječe od Posljednje večere, ali zbog toga i od Kristove smrti i uskrsnuća, koje je on predoznačio darom tijela i krvi" (Benedikt XVI., Isus iz Nazareta).
Euharistija je najveća tajna, najveće blago koje kao vjernici katolici imamo od Gospodina. Euharistija "kao čin zahvaljivanja i hvale Ocu, kao spomen čin žrtve Krista i njegova Tijela, kao prisutnost Krista snagom njegove Riječi i njegova Duha" (KKC, 1358) dragocjenost je koja vrijedi više od svih zemaljskih darova. Ovaj sakrament čista je Božja čežnja za neprestanim boravkom među nama. To je hrana koja nam se daje na putu vjere koji svaki vjernik započinje krštenjem, putu koji potvrđuje primanjem darova Duha Svetoga.
Kada govorimo o euharistiji ponajprije govorimo o Kristu. U naše vrijeme potrebno je iznova vratiti Krista u središte svijeta, iznova je potrebno ponajprije vratiti Krista u nas same. Bog je središte oz kojeg izviremo i kojem se ponovno vraćamo. Krist je u euharistiji onaj kojem idemo, i iz kojeg izvire cijeli naš vjernički život. Euharistija je žrtva. "Predanje Bogu u Isusu Kristu i u tome istodobno obdarenost darom njegove ljubavi. Krist je dar i darivatelj istodobno: po Njemu, s Njime i u Njemu slavimo euharistiju. U njoj je stalno prisutno i istinito ono što Poslanica ... kaže: Krist je Gava Crkve koju sebi neprestano stječe svojom krvlju ... Krist se daje u euharistiji i on je na svakom mjestu čitav, stoga je posvuda gdje se slavi euharistija prisutno čitavo otajstvo Crkve..." (Joseph Ratzinger, Bog je s nama. Euharistija: središte života).

MOLITVA

Gospodine Isuse Kriste, u divnom otajstvu ostavio si nam spomen svoje Muke. Daj da tako slavimo svete tajne tvoga tijela i krvi da vazda uživamo plod tvog otkupljenja. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu Sinu Tvome koji s Tobom živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.