Trenutno aktivnih Gostiju: 228 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
©2010 Župa Presvetog Trojstva - Ludbreg |CMS: Joomla! | Base design: Siteground | Razvoj: Almahor Studio |
Sakrament pokore i pomirenja - Božja briga za izgubljene i pale
Duhovni kutak © vlč. S. Košćak i vlč. K. Kuhar
Autor vlč. Silvio Košćak   
Utorak, 22 Rujan 2015 11:56

2 Kor 4, 6 - 11
Iz Druge poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima
Ta Bog koji reče: Neka iz tame svjetlost zasine!, on zasvijetli u srcima našim da nam spoznanje slave Božje zasvijetli na licu Kristovu. To pak blago imamo u glinenim posudama da izvanredna ona snaga bude očito Božja, a ne od nas. U svemu pritisnuti, ali ne pritiješnjeni; dvoumeći, ali ne zdvajajući; progonjeni, ali ne napušteni; obarani, ali ne oboreni – uvijek umiranje Isusovo u tijelu pronosimo da se i život Isusov u tijelu našem očituje. Doista, mi se živi uvijek na smrt predajemo poradi Isusa da se i život Isusov očituje u našem smrtnom tijelu.

MEDITACIJA


"Tko priznaje svoje grijehe i osuđuje ih, već djeluje s Bogom. Bog osuđuje tvoje grijehe, pa ako ih i ti osuđuješ, ujedinjuješ se s Bogom. Čovjek i grešnik su kao dvije stvari: čovjek je djelo Božje, a grešnik djelo čovjekovo. Uništi što si ti učinio, da bi Bog spasio što je on učinio... Kad počneš osjećati odvratnost nad onim što si učinio, tada započinju tvoja dobra djela, jer osuđuješ svoja zla djela. Dobra djela započinju ispovijeđu zlih djela. Činiš istinu i tako dolaziš k svjetlu" (KKC, 1783).
Često puta naše se ispovjedaonice, mjesta prema kojima idemo kako bismo pred Bogom i Crkvom priznali kako smo grešni ljudi, nalaze u tami. Ulazak u njih čini se kao ulazak u neki nepoznati svijet, svijet koji nas pomalo straši. Zapravo, stid nas je tame koja je u nama, a trebamo je izreći pred, ne samo svećenikom - čovjekom, već pred Najvećim - Bogom kojeg u tom trenutku vidimo gotovo uvijek kao nekog suca. Grijeha, kao i odvojenosti od Boga, zaista se i treba bojati, no taj strah, nemir i nepokretnost koje u nama izazivauju grijesi nisu veći od preobilja Božjeg milosrđa, neizmjerne Božje ljubavi koja kod Boga dolazi u jednakoj mjeri kao i njegova pravda. Koliko smo grešni, koliko je duboka tama naših mana, nesavršenosti, kolika je u nama praznina i bol, koliko je na nama rana uzrokovanih djelovanjem grijeha, toliko više Bog, ako svega toga postanemo iskreno svjesni, može izliti svoga milosrđa. Činjenica da smo grešni može nas i utješiti, jer "gdje se umnožio grijeh, nadmoćno izobilova milost" (Rim 5, 20). Koliki je u nama grešan dio života, toliko, pa još i više, u nama može zavladati svetost svakodnevnice. Sva ta promjena života, put prema svetosti, započinje iskrenim priznanjem grijeha, poniznim kajanjem, te davanjem zadovoljštine za sve učinjeno.
"Zadovoljština, koju vršimo za svoje grijehe, i nije tako naša da ne bi bivala po Isusu Kristu: mi, iako sami od sebe ne možemo učiniti ništa, uz suradnju Onoga koji nas jača ipak možemo sve. Tako čovjek nema čime bi se hvalio, nego sva naša slava je u Kristu...: u njemu pružamo zadovoljštinu donošeći plodove dostojne pokore, i ti plodovi od njega imaju snagu, on ih prinosi Ocu, i po njemu su od Oca primljeni" (KKC, 1460)

MOLITVA

Spasitelju, Isuse Kriste, do kraja si nas ljubio i smrt prihvatio da ljubav Očevu prema nama posvjedočiš. Ti vidiš kako smo slabi i nemoćni. Ojačaj nas svojim Duhom i daj nam snage da koračamo putem koji si ti zacrtao. Ne dopusti da iznevjerimo tvoje zahtjeve, zahtjeve koje pred nas postavlja život i ljudi s kojima živimo. Osjećamo se slabimo, ali vjerujemo da si ti naša jakost i snaga. Osjećamo se nemoćni i bespomoćni, ali vjerujemo da si ti Ljubav i Milosrđe. Vodi nas u svijetu drugima svjedočiti tvoju ljubav i milosrđe, Gospodine, koji sve ujedinjuješ i vodiš Ocu u sve vijeke vjekova. Amen.