Trenutno aktivnih Gostiju: 229 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
©2010 Župa Presvetog Trojstva - Ludbreg |CMS: Joomla! | Base design: Siteground | Razvoj: Almahor Studio |
Bolesničko pomazanje - Božja briga u našim nemoćima
Duhovni kutak © vlč. S. Košćak i vlč. K. Kuhar
Autor vlč. Silvio Košćak   
Ponedjeljak, 28 Rujan 2015 19:36

Jak 5, 14 - 16

Iz Jakovljeve poslanice
Boluje li tko među vama? Neka dozove starješine Crkve! Oni neka mole nad njim mažući ga uljem u ime Gospodnje pa će molitva vjere spasiti nemoćnika; Gospodin će ga podići, i ako je sagriješio, oprostit će mu se. Ispovijedajte dakle jedni drugima grijehe i molite jedni za druge da ozdravite! Mnogo može žarka molitva pravednikova.

MEDITACIJA

Sakrament bolesničkog pomazanja po upotrebi blagoslovljenog ulja otkiva na koji način Gospodin, po molitvi i činima crkvenog službenika, pridiže bolesnika te mu, milosrdan, oprašta grijehe. Čini se kako često zaboravljamo važnost koju upotreba ulja ima u svakodnevici kao i u liturgiji Crkve.
Ulazeći u trgovačke centre nailazimo na posebne odijeljke s raznim vrstama ulja. Čovjeku nije strana njihova upotreba. Vrsni kuhari napominju suvremenim domaćicama kako je jedna vrsta kvalitetnija od one druge. Maslinovo ulje, ako je proizvedeno na propisan način, preporuča se kao ono koje je, upotrebljeno u prehrani, najbolje za ljudsko zdravlje. U zdravom načinu života i posebnoj brizi za tijelo i njegove sustave preporučaju se i druge vrste ulja. „Tehnička" ulja također možemo naći u različitim oblicima i kvalitetama. Koje god od ulja uzeli kao primjer, svako od njih ima svojstvo prožimanja. Ulje prožima, potpuno ispunjava hranu koja se na njemu priprema, prekriva sve pokretne i nepokretne dijelove nekog stroja. Naposljetku, ono prožima i samog čovjeka, bili fizički, bilo duhovno.
Svojstvo prožimanja daje liturgijskoj upotrebi ulja posebnu simboliku. U liturgiji upotrebljeno ulje označava snagu. Čovjek, pomazan blagoslovljenim uljem, biva prožet snagom Božjom, snagom Kristovom. Križ, Kristova muka i smrt prodiru u sve pore bolešću izmučenog života kako bi po materiji ulja, i simbolici nebeskih darova koje u sebi skriva, bolesnik zadobio snagu. Zadobivena snaga bolesniku omogućuje da bol i patnju prisloni uz Kristovu muku te na taj način zadobi olakšanje, a za proslavu Božjeg Imena, i samo zdravlje.
U davnim vremenima posebno je mjesto zauzimalo obredno obilno izlijevanje ulja. Posebno je mjesto ta gesta imala u obredu „davanja" službe nekome. Od Boga izabrani ljudi, po obilju izlivenog ulja na njihove glave, bivaju postavljeni za kraljeve. No, mogli bismo u tom smjeru promatrati i sakrament posebne brige za bolesnike. Obilje izlivenog ulja, obilje koje ozaruje ljudsko lice i srce, pokazuje providonosnu brigu Boga Stvoritelja za krhko stvorenje. Kvantiteta u ovom slučaju označava gotovo ludu, neograničenu Božju brigu za čovjeka. Božja bezgraničnost ljubavi napose je vidljiva po euharistiji, koja je vezana uz sakrament bolesničkog pomazanja, a „osigurava" nam trajni Božji boravak „u nama" i „s nama".
Ovo razmišljanje završit ću s potsjetnikom na jedan novozavjetni susret. „Šest dana prije Pashe dođe Isus u Betaniju gdje bijaše Lazar koga je Isus uskrisio od mrtvih. Ondje mu prirediše večeru. Marta posluživaše, a Lazar bijaše jedan od njegovih sustolnika. Tada Marija uzme libru prave dragocjene nardove pomasti, pomaže Isusu noge i otare ih svojom kosom. I sva se kuća napuni mirisom pomasti" (Iv 12, 1 - 3). Ovaj susret može nam reći tko je središte naše brige kada govorimo o bolesnicima. Svaki svećenik u bolesniku kojeg pohodi, kao i svaka osoba koja se o bolesnicima brine ili ih tek povremeno pohodi, vidi Krista kojem prilazi kako bi mu olakšao muku što je trpi za nas. Svako mazanje bolesnika blagoslovljenim uljem, kao i molitva nad nemoćnikom, ispunjava „kuću Božju", Crkvu, zanosnim miomirisom ljubavi. Svaki pohod bolesniku koji kao središte ima susret s Kristom, čije lice vidimo u bližnjem, ispunja Crkvu toliko potrebnim, ispravnim čovjekoljubljem, tim toliko potrebnim melemom, miomirisnim uljem koje smiruje, donosi olakšanje i zemaljsku utjehu, ne zaboravljajući nikada da nam je jedina domovina ona nebeska gdje će nam kroz svu vječnost biti dostatna samo potpuna prožetost Bogom samim.

MOLITVA

Gospodine, mnoge si bolesnike ozdravljao, mnogima si davao novu priliku za život. Usliši naše molitve koje ti upućujemo za sve one osobe pred kojima se nalaze neispunjene stranice života, a nalaze se pred iskušenjima teških bolesti. Olakšaj njihove patnje i izbavi ih od svih zala. Budi na pomoć svima koji skrbe za bolesnike. Budi ti ti njihova nagrada za trud koji ulažu kao svjedočanstvo tvoje očinske brige za sve ljude. Sve bolesnike oslobodi od svih grijeha i napasti te im daruj život i spasenje.