Trenutno aktivnih Gostiju: 312 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
©2010 Župa Presvetog Trojstva - Ludbreg |CMS: Joomla! | Base design: Siteground | Razvoj: Almahor Studio |
Sakrament ženidbe - Treba ustrajati u nastojanju oko izvršavanja obveza preuzetih na dan ženidbe
Duhovni kutak © vlč. S. Košćak i vlč. K. Kuhar
Autor vlč. Silvio Košćak   
Utorak, 13 Listopad 2015 15:44

Mk 10, 1 - 12
Iz evanđelja po Marku
Krenuvši odande, dođe u judejski kraj i na onu stranu Jordana. I opet mnoštvo nagrnu k njemu, a on ih po svojem običaju ponovno poučavaše.
A pristupe farizeji pa, da ga iskušaju, upitaše: "Je li mužu dopušteno otpustiti ženu?" On im odgovori: "Što vam zapovjedi Mojsije?" Oni rekoše: "Mojsije je dopustio napisati otpusno pismo i – otpustiti." A Isus će im: "Zbog okorjelosti srca vašega napisa vam on tu zapovijed. Od početka stvorenja muško i žensko stvori ih. Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo. Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!"
U kući su ga učenici ponovno o tome ispitivali. I reče im: "Tko otpusti svoju ženu pa se oženi drugom, čini prema prvoj preljub. I ako žena napusti svoga muža pa se uda za drugoga, čini preljub."

MEDITACIJA

U trenucima kada pratimo sinodu o obitelji i molimo za sve sinodske oce dar Duha i obilje snage da stoje čvrsto uz Istinu, Isusa Krista i njegovo Evanđelje ljubavi i milosrđa, donosimo vam kratko razmišljanje o kršćanskoj ženidbi, kao i tekst nagovora pape emeritusa Benedikta XVI. koji je izrekao 8. listopada 2006., a u temelju je razmišljanje o Mk 10, 2 - 16.
Čini nam se svima, a posebno obiteljskim ljudima, napose onima u dugogodišnjim bračnim vezama, kako mladim bračnim parovima sve više nedostaje osjećaj za žrtvu, te kako sve više prevladava sebičnost i pristupanje ženidbenoj vezi vrlo pristrano, neprestano tražeći smo ono „moje". Tako mnogi ženidbeni drugovi zaboravljaju kako u braku nema više „ja", „ti", „moje" ili „tvoje", već ženidbom nastaje pred Bogom novo „mi", koje zajedništvo gradi na međusobnoj žrtvi ljubavi koja prerasta u zajedništvo ljubavi prema Bogu. Križ Kristov slika je te „ženidbene žrtve"; horizontala, zajedništvo dvoje ljude, mora prerasti u vertikalu, odnos njihovog zajedništva s Bogom pred kojim su sklopili ženidbu. Križ nas uči strpljivosti, poniznosti, žrtvi do krajnjih granica. Sve to dvoje ljudi obećalo je jedno drugom na dan kada su si međusobno podijelili sakrament ženidbe. Benedikt XVI. tako govori o važnosti ustrajnosti oko izvršavanja obveza preuzetih na dan ženidbe.
Papa emeritus ovako tumači evanđeoski tekst koji smo imali priliku slušati uz 27. nedjelju kroz godinu: Ove nedjelje evanđelje nam donosi Isusove riječi o braku. Onome koji ga je pitao je li mužu dopušteno otpustiti svoju ženu, kao što je to predviđao propis Mojsijeva zakona (usp. Pnz 24,1), On je odgovorio da je to Mojsije dopustio zbog "otvrdlosti srca", dok istina o braku potječe od "početka stvorenja", kad "Bog - kako piše u Knjizi Postanka - muško i žensko stvori ih; stoga će čovjek ostaviti oca i majku ... i dvoje njih bit će jedno tijelo" (Mk 10,6-7; usp. Iv 1,27; 2,24). A Isus je još dodao: "Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja" (Mk 10,8-9). To je izvorni Božji naum, kao što je napomenuo i II. vatikanski sabor u konstituciji Gaudium et spes: "Intimna zajednica bračnog života i ljubavi, koju je Stvoritelj utemeljio i providio vlastitim zakonima, sazdaje se bračnom vezom ... Sam je naime Bog začetnik braka" (br. 48).
Moje se misli upravljaju svim kršćanskim supružnicima: zahvaljujem s njima Gospodinu na daru sakramenta ženidbe, te ih potičem da ostanu vjerni svome pozivu u svim životnim dobima, "u radosti i žalosti, u zdravlju i bolesti", kao što su to obećali u obredu sakramenta ženidbe. Svjesni primljene milosti, neka kršćanski supružnici uzmognu graditi obitelji otvorene životu i sposobne da se jedinstvene suoče s mnogim i složenim izazovima ovog našeg vremena. Danas je na osobiti način potrebno njihovo svjedočanstvo. Potrebne su obitelji koje neće dopustiti da ih zavedu suvremene kulturne struje nadahnute hedonizmom i relativizmom, nego će biti spremne da velikodušnom zauzetošću izvrše svoje poslanje u Crkvi i u društvu.
U apostolskoj pobudnici Familiaris consortio, sluga Božji Ivana Pavao II. napisao je da "sakrament ženidbe od kršćanskih supružnika i roditelja čini Kristove svjedoke "sve do kraja zemlje", te istinske "misionare" ljubavi i života" (usp. br. 54). Ovo poslanje usmjereno je, kako unutar obitelji - osobito u međusobnom služenju i odgoju djece - tako i prema van: zapravo, obiteljska je zajednica pozvana biti znakom Božje ljubavi prema svima. To je poslanje što ga kršćanska obitelj može izvršiti samo ako je podržava božanska milost. Stoga je potrebno moliti i nikad ne klonuti, te ustrajati u svagdanjem nastojanju oko izvršavanja obveza preuzetih na dan ženidbe. Na sve obitelji, osobito na one u teškoćama, zazivam majčinsku zaštitu Bogorodice i njezina zaručnika Josipa. Marijo, Kraljice obitelji, moli za nas! (www.vatican.va)

MOLITVA PAPE BENEDIKTA ZA OBITELJI

Gospodine,
prosvijetli naše obitelji u sumnjama,
podupri ih u poteškoćama,
utješi ih u patnjama
i svakodnevnim brigama
kada se za njih obore sjene
što prijete njihovu jedinstvu
i njihovu naravnomu identitetu.
Ti, koji si Život,
ostani na našim ognjištima
da bi mogla trajno biti gnijezda
u kojima se velikodušno rađa ljudski život
gdje se prima, ljubi i poštuje život
od začeća do svojega naravnog završetka.

Iz govora izrečenog 13. svibnja 2007.

 

Pročitajte Katolički nauk o sakramentu ženidbe na mrežnim stranicama Vatikana