Trenutno aktivnih Gostiju: 238 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
©2010 Župa Presvetog Trojstva - Ludbreg |CMS: Joomla! | Base design: Siteground | Razvoj: Almahor Studio |
Hodočasnički dan mladih Varaždinske biskupije "Tragovima Božjim"
Srijeda, 17 Rujan 2014 10:51

U subotu 30. kolovoza i ove je godine u Ludbregu, održan drugi hodočasnički dan za mlade vođen geslom „Tragovima Božjim". Okupljeni jer smo kupljeni, okupljeni jer smo otkupljeni, sastali smo se u zaJedn(o)ičkom slavlju Gospodina, Boga našega, koji nas je kupio i otkupio. Nije to bila kupovina na nekom običnom seoskom placu, s cijenama na sniženju, gotovinskom ili sezonskom popustu., bila je to "kupovina" koja je ostavila trag tisućama godina.

Ostavila je trag Euharistije i Predragocjene krvi Kristove, zbog koje je Ludbreg postao veliko središte i okupljalište brojnih hodočasnika, kako starih, tako i nas mladih. Hodočasnički dan započeo je svetom misom koju je predvodio domaći biskup, mons. Josip Mrzljak. U svojoj se propovjedi biskup osvrnuo na samo značenje riječi hodočastiti. Riječ hodočastiti za mnoge je samo obična riječ, ali za kršćanina to je riječ buđenja. Buđenja vjere i pouzdanje, povjerenja i nade, buđenje riječi slavljenja i čašćenja – hodom ili vožnjom, ležanjem u bolesničkom krevetu, ili sjedenjem u invalidskim kolicima – uopće nije važno, važna je vjera u srcu i djela u okolini. Nakon silaska Duha Svetoga i Božje milosti, kratke pauze – nanovo osvježeni i okrijepljeni krenuli smo putem Kalvarije. S Veronikom pružali smo rubac, Šimunom Cirencem pomagali nositi križ, Jeruzalemskim ženama uplakani stajali i gledali oči u oči Boga, s čvrstim muškarcima gledali udarce biča, s vojnicima pribijali svojeg Gospodina, Dizajnera najljepših djela, svojeg vodiča i pastira na križ. Slijedivši Gospodinove tragove koje je ostavio u ovom svijetu, klanjali smo se pred Presvetim duboko uronjeni u milost silaska Duha Svetoga, predanost u ruke Onoga koji ih je predao za nas.
Dinko Šimunović u svom djelu „Duga" donosi žalosnu priču o djevojčici Brunhildi, poznatijoj pod nadimkom Srna, kojeg je dobila zbog svoje vitkosti, hitrosti i skakutavosti. Ona je htjela postati dječak kako bi imala ista prava kao i oni. No na žalost, nije uspjela – umrla je. Tužna je to priča i vjerojatno se pitate kakve to veze ima s našom „Dugom" koja se već nekoliko godina tradicionalno održava u Ludbregu. No, ako samo malo promislimo, ova priča ima zanimljivih poveznica s našim praroditeljima. Oni su pak htjeli postati bogovi., i kao što znate nisu uspjeli – umrli su. Što je duga? Odgovor ovisi o tome koga pitate. Za fizičara je lom svjetla, za geografa prirodna pojava, za biologa dio životnog procesa. No, ako pitate kršćanina duga je simbol saveza, simbol prijateljstva. Ona je poput zaručničkog prstena između neba i zemlje.
Mi Podravci poznati smo kao gurmani. Volimo pršut, šunku, sir, dobre čvarke, pizzu, sladoled, jagode, čokoladu, a uz to i koju kaplju vinčeka. No, Gospod je za nas pripremio nešto još bolje. Riječima: „ Uzmite i jedite od ovoga svi, ovo je moje Tijelo i uzmite i pijte od ovoga svi, ovo je Krv moja," Gospodin nam daje najbolju hranu i piće. Hranu i piće kojoj ne mogu odoljeti ni oni koji su na dijeti i koji paze na svoju liniju. Ostavši s Gospodinom na večeri i jedući s Njim naučili smo Ga prepoznati u svakome od nas., u ogledalu, u bratu, u sestri, u susjedu, u profesoru, u šefu...
I zato: „Pazi čovječe da ne ideš malen ispod zvijezda!"
Neka vas Gospodin blagoslovi i nek vas čuva! Licem svojim nek vas obasja i milostiv neka vam bude! Neka Gospodin pogled svoj svrati na vas i mir vam donese. I ne bojte se! Da, to je jedna obična rečenica, obična fraza., ali ako se sjetimo gdje je i koliko puta zapisana – postaje utješna zapovijed, jer znamo Tko je uz nas i čije tragove slijedimo. Ne bojmo se., 365 puta zapisano u Bibliji, za svaki dan po jedan „Ne boj se!," za svaki dan uz „Ne boj se", neka bude i naše RADUJ SE! 365 dana u godini: NE BOJ SE i RADUJ SE KĆERI JERUZALEMSKA! Ali ne samo Jeruzalemska, već i Varaždinska, Ludbreška, Zagrebačka, Međimurska, Podravska, Slavonska, Dalmatinska, Njemačka, Poljska...
Ne bojte se svi! I radujte se – u Gospodinu!