Trenutno aktivnih Gostiju: 237 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
©2010 Župa Presvetog Trojstva - Ludbreg |CMS: Joomla! | Base design: Siteground | Razvoj: Almahor Studio |
Biskupijsko hodočašće ministranata i vjeroučenika u Ludbregu
Srijeda, 17 Rujan 2014 10:55

Povodom godišnje proslave Presvete Krvi u svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu u četvrtak 4. rujna hodočastili su ministranti i vjeroučenici iz župa Varaždinske biskupije.
Hodočašće je organizirao Ured za pastoral duhovnih zvanja i ministranata koji vodi vlč. Siniša Dudašek. Cjelodnevnom programu odazvalo se oko 550 mladih hodočasnika s 35 animatora iz župa: Selnica, Beletinec, Drnje, Gola, Ivanec, Jalžabet, Kalinovac, Kloštar Podravski, Koprivnički Ivanec, Kotoriba, Kuzminec, Imbriovec, Ludbreg, Ljubešćica, Margečan, Martijanec, Novi Marof, Novo Virje, Prelog, Reka, Sračinec, Strahoninec, Sveta Marija, Sveti Đurđ, Vidovec, Virje, Koprivnica (sv. Nikola biskup, bl. Alojzije Stepinac, sv. Leopold Bogdan Mandić, sv. Antun Padovanski, Močile) te Varaždin (sv. Josip, sv. Fabijan i Sebastijan i uršulinski samostan).

Kod zavjetne kapele susret je u jutarnjim satima započeo pozdravom i molitvom koju je predvodio vlč. Siniša Dudašek. Mladi su se zatim podijelili u 30-tak manjih skupina koje su vodili animatori i vjeroučitelji. U skupinama su obrađivali katehezu „Sveti Red" koja je usko vezana uz ludbreško čudo. Svi hodočasnici imali su priliku pristupiti sakramentu pomirenja kao najizvrsnijoj pripravi za slavlje svete mise.
Svetu misu predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu sa 20-tak svećenika. Više od 700 prisutnih hodočasnika pozdravio je župnik i mons. Josip Đurkan. Biskup se u propovijedi osvrnuo na sakramente, a posebno na sakrament svetog reda, napominjući kako Bog za taj sakrament stalno poziva mladiće te se nada da i ovdje između prisutnih ministranata i vjeroučenika Bog nekoga poziva u svećeništvo i da će netko od njih jednog dana postati svećenik, kojih je iz godine u godinu sve manje. Ovom svetom misom župa Ludbreg imala je i zaziv Duha Svetoga za početak nove školske godine. Na misi je prisustvovala i ravnateljica Osnovne škole zajedno s nastavnicima i učiteljima. Na kraju mise svima prisutnim je zahvalio vlč. Dudašek.
Nakon stanke za ručak svi su se u procesiji uputili prema župnoj crkvi Presvetog Trojstva gdje se hodočasničko druženje nastavilo pjesmom, molitvom i svjedočenjem o duhovnom zvanju. Program u crkvi vodio je vlč. Dudašek, koji je sve podsjetio da je svatko od njih 'Božji facebook' koji mora odražavati lice njihova najvećeg prijatelja – Isusa Krista, a svaki je svećenik posebni 'Božji facebook' koji ljude privlači Bogu svojim primjerom. Svoje svjedočanstvo o duhovnom zvanju dao je Dario Levanić, bogoslov iz župe Sračinec. Na kraju molitvenog programa u župnoj crkvi svim prisutnima zahvalio je i blagoslovio ih varaždinski biskup i tako zaključio biskupijsko hodočašće ministranata i vjeroučenika u Ludbreg.