Trenutno aktivnih Gostiju: 311 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
©2010 Župa Presvetog Trojstva - Ludbreg |CMS: Joomla! | Base design: Siteground | Razvoj: Almahor Studio |
Peti hrvatsko-slovenski susret u Ludbregu
Srijeda, 17 Rujan 2014 10:59

Peti hrvatsko-slovenski susret, koji već tradicionalno okuplja hodočasnike iz dviju susjednih zemalja, održan je u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu u subotu 6. rujna.
Ovogodišnje hrvatsko-slovensko hodočašće priređeno je na Svetu subotu u sklopu središnjih godišnjih slavlja u čast Presvete Krvi koja se u Ludbregu na poseban način štuje već više od 600 godina. Euharistijsko slavlje okupilo je oko zavjetne kapele više od 20 tisuća hodočasnika, a predvodio ga je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit, u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Hrvatskoj mons. Alessandrom D'Erricom, desetak hrvatskih i slovenskih biskupa te 200-njak svećenika iz više od 160 župa iz svih krajeva Hrvatske i Slovenije.

Hodočasnicima su pozdravne riječi uputili varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, ludbreški župnik i upravitelj svetišta mons. Josip Đurkan i gradonačelnik Dubravko Bilić, homiliju mons. Stanislav Lipovšek, celjski biskup i apostolski administrator Mariborske nadbiskupije, a završnu riječ zahvale predsjednik Slovenske biskupske konferencije mons. Andrej Glavan, biskup Novog Mesta i apostolski administrator Ljubljanske nadbiskupije. Pri kraju mise, koja je slavljena na hrvatskom i slovenskom jeziku, izmoljena je posvetna molitva Presvetom Srcu Isusovu, kao što je na prethodnim susretima izmoljena Blaženoj Djevici Mariji.
Euharistijskom slavlju prethodio je duhovni program koji je hodočasnike pripremao za središnji događaj susreta, a mnogobrojni vjernici ovu su prigodu iskoristili za sakrament pomirenja. Svečana procesija, u kojoj je pokaznica s relikvijom Presvete Krvi iz župne crkve Presvetog Trojstva prenesena u zavjetnu kapelu, prošla je središnjim ulicama grada vodeći mnoštvo hodočasnika do prostora slavlja. Pozdravljajući hodočasnike koji su sa svih strana okružili zavjetnu kapelu, mons. Đurkan istaknuo je da hrvatske i slovenske hodočasnike kao djecu Božju povezuju ista katolička vjera, Majka Crkva i europska kultura. Gradonačelnik Bilić rekao je kako upućuje riječi dobrodošlice i zahvalnosti svima koji su došli u Ludbreg, jedinstveno mjesto u Hrvatskoj, te je zaželio da iz njega ponesu poruke mira, razumijevanja, tolerancije i civilizacijskih vrijednosti.
Pri kraju slavlja, nakon što je izmoljena posvetna molitva te otpjevan zahvalni himan 'Tebe Boga hvalimo', mons. Glavan u ime Slovenske biskupske konferencije zahvalio je za veličanstveno zajedničko slavlje i gostoljubivost svim domaćinima i organizatorima te pozvao hodočasnike na idući susret koji će se održati 2016. godine u slovenskom marijanskom svetištu Stična. Potom su predstavnici slovenskih i hrvatskih hodočasnika prinijeli prigodne simbolične darove u sjećanje i zahvalu za ludbreški susret. Biskup Mrzljak također se pridružio pozivu na idući susret, dok je kardinal Bozanić u završnoj riječi uoči zaziva Božjeg blagoslova istaknuo kako je svima za život potreban Božji blagoslov, a osobito je potreban djeci i mladima.
Mnogobrojni hodočasnici sudjelovali su tijekom dana i u drugim duhovnim sadržajima susreta i Svete subote te se poklonili izloženoj pokaznici Presvete Krvi moleći na različite nakane.