Trenutno aktivnih Gostiju: 533 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
©2010 Župa Presvetog Trojstva - Ludbreg |CMS: Joomla! | Base design: Siteground | Razvoj: Almahor Studio |
SVETA NEDJELJA 2014.
Srijeda, 17 Rujan 2014 20:19

"O da bude radost među nama, što smo krvlju Kristovom oprani" pjevalo je mnoštvo hodočasnika prateći svečanu procesiju s pokaznicom Presvete Krvi kojom je započelo središnje slavlje na Svetu nedjelju 7. rujna u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu.
Oko zavjetne kapele Hrvatskog sabora sabralo se 60-tak tisuća hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva sudjelujući na euharistijskom slavlju koje je predvodio zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić u zajedništvu s biskupom domaćinom mons. Josipom Mrzljakom i 50-tak svećenika.

Sve okupljene hodočasnike pozdravio je ludbreški župnik i upravitelj svetišta mons. Josip Đurkan te im zaželio da u tom jedinstvenom hrvatskom euharistijskom svetištu, u kojem se već više od 600 godina na poseban način časti Presveta Isusova Krv, uistinu dožive susret s Gospodinom. U ime tradicionalnog pokrovitelja manifestacije "Dani Svete nedjelje", prigodnu riječ uputio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, koji je podsjetio da se navršilo 20 godina otkad je u ovom svetištu podignuta zavjetna kapela te izvršen zavjet Hrvatskog sabora iz 1739. godine. Napomenuo je kako je Hrvatska uvijek bila najjača i rasla je u razdobljima kada su civilna i crkvena vlast zajednički koračale prema zacrtanim ciljevima radi napretka i dobrobiti. Tako je bilo i prije 20 godina: nadamo se da snaga duha i zajedništva iz tog vremena neće biti zaboravljena. Pozivam stoga na suradnju, toleranciju i dijalog radi napretka i stabilnosti. Želim da današnje molitve svima u Hrvatskoj donesu oporavak i bolji život, rekao je Leko.
Pozdravljajući sve okupljene, među kojima su bili i predstavnici svjetovne vlasti: predsjednik države dr. Ivo Josipović, narodni zastupnici u Hrvatskom saboru na čelu s predjednikom Lekom, ministar u Vladi Mirando Mrsić, varaždinski župan Predrag Štromar, ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić i drugi predstavnici državne i lokalne vlasti, biskup Mrzljak govorio je o važnosti i vrijednosti nedjelje koja se na osobit način od davnina proslavlja u Ludbregu upravo na Svetu nedjelju. Napomenuo je da je nedjelja velika vjerska i kulturna baština – to je dan duhovnih vrijednosti, ne samo kršćanskih nego i općeljudskih. Pitamo se živi li još takva nedjelja u našem potrošačkom i konzumerističkom društvu ili ćemo joj dopustiti da umre – a to ovisi o nama. Stoga narodnim zastupnicima i predsjedniku Sabora upućujem već gotovo vapaj: Ne dajte da nam umre nedjelja!, bile su riječi biskupa koje su nazočni pozdravili spontanim pljeskom, kao što su spontano pozdravili i druge biskupove vapaje: Ne dajte da umre taj dan obiteljskog zajedništva, dan njegovanja posebnih duhovnih vrednota! Neka među vama ne bude podijeljenosti i strančarenja kada je u pitanju opće dobro. Donesite zakone koji će štititi majke i djecu kako bi nedjeljom sa suprugom i ocem bili zajedno oko obiteljskog stola jer obitelj je prva škola ljubavi, poštovanja i svakovrsnog odgoja, poručio je biskup Mrzljak.
U homiliji koju je uputio, nadbiskup Puljić spomenuo se riječi Ivana Pavla II. u Splitu: "Ovdje povijest nije šutjela", naglasivši da je i ovdje u Ludbregu povijest obilato govorila, te je ovo svetište, zbog svoje povijesne i nadpovijesne dimenzije, postalo pravim svjetlom istine i učiteljicom života.
Mons. Đurkan na kraju mise pozvao je hodočasnike da sudjeluju i u drugim duhovnim sadržajima Svete nedjelje te je zahvalio svima koji su sudjelovali i pomogli u organizaciji višednevnih hodočasničkih događanja. Euharistijsko slavlje zaključeno je zahvalnim himnom 'Tebe Boga hvalimo' i hrvatskom himnom u izvođenju domaćeg župnog zbora i ludbreške Limene glazbe, a nadbiskup Puljić zazvao je Božji blagoslov na sve nazočne i njihove upućene molitve na nebrojene nakane i potrebe.