Trenutno aktivnih Gostiju: 248 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
©2010 Župa Presvetog Trojstva - Ludbreg |CMS: Joomla! | Base design: Siteground | Razvoj: Almahor Studio |
Tribina s temom "Alojzije Stepinac – bogoljublje, čovjekoljublje, domoljublje"
Srijeda, 25 Veljača 2015 17:04

Pastoralni centar Vraždinske biskupije u Ludbregu ove je nedjelje, 22. veljače 2015., bio mjesto susreta vjernika Župe Presvetog Trojstva, kao i ostalih vjernika naše biskupije, oko velikog blaženika našeg naroda, kardinala Alojzija Stepinca, u okviru organizrane tribine s temom „Alojzije Stepinac – bogoljublje, čovjekoljublje, domoljublje". Gost predavač bio je mons. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca.

Nakon pozdrava okupljanih vjernicima i gostima tribine, župnik mons. Josip Đurkan istaknuo je kako je tribina, organizirana kao govor o blaženom Alojziju, želja za govorom ponajprije o njegovoj duhovnoj ostavštini, a zatim i svim onim mučenicima, svećenicima i laicima, što su vjerno svjedočili svoju vjeru bez obzira pod koji se političkim režimom nalazili, kao što je to bio i vlč. Matija Crnković, svećenik rodom iz Ludbrega kojem se još uvijek ne zna za grob.
U pozdravnom dijelu svog predavanja svog mons. Batelja ističe kako je Ludbreg u Stepinčevu srcu imao posebno mjesto. Naime, pridavao mu je značenja one točke na duhovnoj karti svakog vjernika koja omogućuju čišćenje duše te sigurnost na putu prema nebeskoj Domovini. Svoje izlaganje mons. Batelja zepočeo je govorom o dubokoj vezanosti našeg blaženika za zemlju i ljude među kojima se rodio i s kojima je živio. Od samoga početka, već u okrilju obitelji, upio je u svoj duh i dušu svu radost i svu težinu života jednog Hrvata – od odrastanja u težačkoj, vrijednoj obitelji, odlaska na ratišta te kroz duhovnu odluku o neulaženju u bogoslovno sjemenište kada je rekao: „Bolje ne biti svećenik, nego biti loš svećenik ili svećenik koji će sablažnjavati." Djevojka s kojom je već bio zaručen ipak je otkazala vjenčanje s budućim blaženikom pišući mu pismo riječima: „Zamamna si partija, i ja bolju neću naći u svojemu životu. Ali Lojz, letiš previsoko i ja sam se umorila leteći za tobom." Posljednje pismo koje joj Stepinac šalje u travnju 1922. godine, u dobio od 25 godina, sadrži riječi koje će označiti ostatak njegova života: „A ja odsada i zadnju kap svoje krvi dajem za domovinu moju Hrvatsku koja počinje izdisati pred naletom bezbožnog materijalizma."
Mons. Batelja u nastavku predavanja navodio je više ili manje poznate činjenice iz života mladog svećenika, kasnije nadbiskupa Stepinca, činjenice o životu jednog sveca koji je, bez obzira na političke opcije u kojima je Crkva tada bila okružena, narod vodio prema Kristu. Batelja je tako istaknuo: „Stepinac je istinski rodoljub! On zna osjećaj i živi ispravan odnos prema narodu iz kojega je nikao i prema Crkvi, koja je u tom narodu i nastavlja djelo Kristova otkupljenja. Zbog principijelnosti te zastupanja istine i pravde, narod ga je poštivao, volio i slijedio."
Predavanje, koje u cijelosti možete poslušati na mrežnim stranicama Svetišta Krvi Kristove, mons. Batelj završio je riječima iz dodatka oporuke kardinala Alojzija Stepinca: „Hrvatskom narodu, iz kojega sam nikao, nastojao sam koristiti koliko sam mogao stavljam ponovno na srce da ostane uvijek čvrst u svetoj vjeri katoličkoj i vjeran svetoj apostolskoj Stolici Petrovoj." Postulator kauze je dodao: „Sveci su zadatak. Oni su na svoj način ljubili Isusa i kroz njihovo lice i život približava nam se Božji duh. Želio bih da od toga duha i vi malo uzmete i da na vas siđe." Nakon izlaganja uslijedila je kraća rasprava u koju su se uključili svi prisutni.
Predavanje je obogaćeno s nekoliko pjesama skladanih u čast blaženog Alojzija koje je napisao i uglazbio dirigent Mješoviti župni zbor Presvetog Trojstva prof. Antun Kranjčeca. Svi okupljani pozvani su na prigodni domjenak u prostorima Pastoralno centra, gdje su se mogla nabaviti kako recentna tako i starija izdanja Stepinevih zapisa u izdanju Postulature blaženog Alojzija Stepinca.

Neka nam svima u pomoć priteče zagovor blaženog Alojzija Stepinca, za čije što skorije proglašenje svetim molimo.

 

 (poslušajde zvučni zapis predavanja)