Trenutno aktivnih Gostiju: 299 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
©2010 Župa Presvetog Trojstva - Ludbreg |CMS: Joomla! | Base design: Siteground | Razvoj: Almahor Studio |
Mali tečaj kršćanstva
Četvrtak, 05 Ožujak 2015 12:12

Mali tečaj kršćanstva, poznat pod nazivom Kursiljo (španj. mali tečaj), održan je ovog vikenda, od 26. veljače do 1. ožujka, u Ludbregu, u prostorijama Pastoralnog centra. Tečaj su vodili velečasni Stjepan Najman iz Crkve sv. Nikole u Varaždinu te suradnici-laici iz Čakovca i Ivanca. Nazočnih dvadeset i pet sudionika bilo je podijeljeno u četiri skupine budući da su veliki dio tečaja činile radionice. Mali tečaj trajao je tri dana, a svaki dan je započinjao molitvom. Nakon molitve slijedilo je uvodno predavanje, odnosno teološko razmatranje velečasnog Najmana.

Prvi dan tema predavanja bila je Bog Otac. Drugi dan govorio je o osobi Isusa Krista, a zadnji dan bio je posvećen trećoj božanskoj osobi – Duhu Svetom. Osim svećenika, izlaganja su imali i suradnici-laici koji su iznijeli svoja svjedočanstva o životu s Bogom. Podijelili su s nazočnima svoje životne priče, kušnje i lutanja. Opisivali su put koji ih je doveo do vjere i u njoj ih zadržao te ih učinio, baš takvim, pun prepreka i teškoća, postojanim i hrabrim kršćanima. Neke od njihovih tema bile su Apostolat, Kršćani i svijet, Zapreke u kršćanskom životu, Kralježnica kršćanstva, Prijateljska zajednica u crkvi.

Svrha je tečaja stvoriti ozračje prijateljstva, srdačnosti i suosjećanja, te podignuti kod ljudi svijest o tome da smo svi uistinu „braća i sestre u Kristu", a to je nešto što u gomili svakodnevnih obaveza, briga i problema često zaboravljamo udaljavajući se jedni od drugih i osamljujući se u svojoj tuzi i nevolji. Kršćanin koji se susreo s Bogom, koji je doživio njegovu sveprisutnost i neizmjernost njegove milosti postaje radostan širitelj evanđelja. Naglašena je potreba za uzajamnim pomaganjem i podrškom te važnost ljubavi prema bližnjem koja postaje bezuvjetna ukoliko joj je izvor u ljubavi prema Bogu.

Poseban doživljaj pružilo je i vrijeme provedeno u pauzama u kojima su se sudionici uz kavu i kolače družili i izmjenjivali razmišljanja o raznim temama vezanima uz vjerski i društveni život. Iznimno nadahnjujuća bila je i nedjeljna misa u kapelici Pastoralnog centra za vrijeme koje su prinosni darovi u euharistiji prikazani uz pomoć simbola koje su sudionici donosili k oltaru (srce, kruna od trnja, prošnje i zahvale Bogu napisane na papirićima, kruh, vino...)

Svatko je imao svoju ulogu i to je misu učinilo još posebnijom te osvijestilo što to mi zapravo prinosimo na oltar prilikom euharistije, a svećenik potom pretvara u tijelo Kristovo koje nas posvećuje, krijepi i spašava. Kursiljisti kažu kako je od ova tri dana najvažniji četvrti, a to je odlazak u svoju svakodnevicu te širenje Kristove ljubavi uz pomoć Duha Svetoga na svoju okolinu.