Trenutno aktivnih Gostiju: 248 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
©2010 Župa Presvetog Trojstva - Ludbreg |CMS: Joomla! | Base design: Siteground | Razvoj: Almahor Studio |
Godišnje klanjanje pred Presvetim Oltarskom Sakramentom
Srijeda, 18 Ožujak 2015 17:48

Čitava zajednica Župe Presvetog Trojstva u Ludbregu u cjelodnevnom je, godišnjem klanjanju Gospodinu, živomu i prisutnome u sakramentu Euharistije, štovanjem zahvalila za sva dobročinstva što od njega prima tijekom cijele godine, ujedno mu iznijevši svoje vapaje za svaki novi životni korak.
Klanjanje je započelo jutarnjim euharistijskom slavljem koje je predslavio vlč. Silvio Košćak. U prijepodnevnim satima pred Presvetim su se izmjenjivale skupine vjernika iz filijalnih crkava župe (vjernici Apatije, Selnika, Čukovca i Globočeca).

Prijepodnevni susreti oko Gospodina vrhunac su imali u koncelebriranom euharistijskom slavlju koje je u zajedništvu svećenika Ludbreškog dekanata predslavio fra Marijan Opitz, župnik Župe sv. Nikole u Koprivnici.
U nadahnutoj homiliji fra Opitz između ostaloga istaknuo je: „Pomalo smo se navikli na Kristovu prisutnost u presvetoj euharistiji, te mu često ne odajemo posebno štovanje. Ovogodišnje klanjanje u vašoj župi nalazi se u korizmi. Mnogi od vas uzeli su razne pokorničke vježbe, postove. Neki neće piti kavu, neki alkohol, neki će manje jesti i to je u većini slučajeva jedina pokora koju si kao kršćani zamišljamo i divimo se sami sebi kako smo dobro učinili. To je dobro! Pokazujemo da smo u nečemu ustrajni. No, euharistija nas uči i nečem drugom. Uči nas da budemo zajednica ljubavi. Kad su se prvi kršćani okupljali i kad su pokazivali izvanrednu solidarnost s onima koji nemaju, okolni pogani sugrađani govorili su: Gledaj kako se ljube! Može li se to reći u našim vremenima? Biramo mjesta u klupama crkava da ne sjedimo pored onoga tko nam smeta. Često puta poput farizeja zahvaljujemo što nismo kao neki grešnik koji dolazi na naše sastanke. Sve su to kamenčići koji nas žuljaju. Umjesto da ih istresemo, maknemo takve misli od sebe i otkrijemo da upravo kroz Isusa struji božanski novi život koji nam daje snagu da postajemo bolji ljudi. Mi to naprotiv preziremo. Govorimo kako imamo dovoljno vremena za obraćenje i ostajemo na onom kakvi smo bili. Braći i sestrama oko sebe tumačimo da smo takvi kakvi jesmo i da se ne možemo mijenjati. Da! Može se mijenjati!"
Između ostalog fra Marijan naglasio je: „Danas kada je Krist izložen pred cijelom zajednicom trebali bismo imati vremena reći mu hvala i zamoliti ga da nam ojača sve unutarnje snage koje smo zanemarili te stoga živimo slabim duhovnim životom. Naš očaj često je puta plod naše izoliranosti", te nastavo: „Zajedništvo, u koje nas Krist poziva kako bismo u njemu živjeli svoju euharistiju, daje nam snagu da svoj život gledamo ne samo kroz patnju, već u sličnosti s Kristom; koji je prihvatio križ, koji ga je nosio, koji je na križu umro, ali i uskrsnuo. Naši križevi nisu zato da nas bace u ponor, nego da nas dovedu na Kalvariju, ali onda i u slavu uskrsnuća."
Nakon euharistijskog slavlja Prisutni i Živi ponovno je izložen kako bi mu se cijelo popodne u zahvalnosti klanjali vjernici Kučana, Slokovca, Sigetca, Hrastovskog, Ludbreških Vinograda te samog grada Ludbrega. Posebno su vrijeme za Žrtvu u Hostiji izdvojili ovogodišnji krizmanici koji su predvođeni s. Hijacintom i vlč. Silvijem, te dijelom Zbora mladih „Trinitas" molili za vjernost Božjoj volji, siguran korak prema kršćanskoj zrelosti kao i za dar Duha u svim narednim životnim koracima.
Godišnje je klanjanje završilo svečenim blagoslom u večernjim satima te euharistijskom slavljem koje je predslavio mons. Josip Đurkan, ludbreški župnik.