Trenutno aktivnih Gostiju: 263 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
©2010 Župa Presvetog Trojstva - Ludbreg |CMS: Joomla! | Base design: Siteground | Razvoj: Almahor Studio |
Teen STAR za krizmanike
Srijeda, 25 Ožujak 2015 22:03

Tijekom pripreme za sakramenat Svete potvrde, krizmanici naše župe imali su nekoliko susreta, radionica, predavanja na području spolnosti, u sklopu programa cjelovitog spolnog odgoja "Teen Star". Voditelji susreta bili su Nikolina Tomašić i Željko Martinković koji su nedavno završili program za voditelje u Varaždinu. Više konkretnih informacija o samom programu možete pročitati na kraju članka.

Ove godine imali smo dva roditeljska sastanka na kojima smo roditelje upoznali sa programom i četiri susreta s krizmanicima. Susreti su bili organizirani svake subote od 21. 03. do 14.04. od 15h do 15.45h. Budući da je program koncipiran tako da traje od 6-12 mjeseci, odabrali smo četiri teme koje nekako najviše zanimaju mlade u njihovim godinama i za koje smo procijenili da će im biti najkorisnije.
Iako se mladima čini kako o spolnosti sve znaju i da se o tome nema više što naučiti, svakim danom, iz konkretnih primjera, uviđamo kako se ipak o tome treba otvoreno i konkretno govoriti i ne dozvoljavati medijima da upravljaju nama, našim mladima i djecom. Mladi jako puno toga znaju, ali isto tako puno toga i ne znaju ili imaju krivu sliku o spolnosti. Želim pohvaliti sve krizmanike koji su dolazili na susrete, aktivno sudjelovali u obradi tema, nešto naučili i donijele vlastite stavove o nekim pitanjima spolnosti s kojima se svakodnevno susreću. Neka Bog blagoslovi naše krizmanike i podari im duha mudrosti u odgovornom življenju svojeg mladenaštva.

 

Program cjelovitog spolnog odgoja "Teen Star"

Spolni odgoj je neizostavni dio odrastanja svake mlade osobe.
Prema istraživanjima, najzastupljeniji izvor informacija o spolnosti za mlade ljude su mediji, na drugom mjestu su vršnjaci, a tek daleko poslije njih su roditelji, škola i dr.
Danas je problem što su mediji (internet) sve dostupniji već i maloj djeci – preko mobitela, tableta i sl. Medijima nije prvi cilj dobrobit mladih i njihov kvalitetan odgoj, već profit, zarada. Mediji su nositelji trenda, koji je mladim ljudima jako važan: oni ne žele biti drugačiji od ostalih, žele biti prihvaćeni od svojih vršnjaka. Često slijede trend bez razmišljanja i prihvaćaju sve što im se servira.
Nositeljima odgoja – obitelji (roditeljima), školi i Crkvi – u takvom konzumističkom mentalitetu je otežana njihova odgojna zadaća. Roditelji puno rade i provode malo vremena s djecom. O temi spolnosti vrlo malo razgovaraju, bilo zbog nedostatka vremena, bilo zbog neugodnosti, bilo zbog toga što ne znaju što bi im rekli. Njihov osobni primjer je za odgoj jako važan, no često puta nije dovoljan, jer su utjecaji sa strane prejaki.
U takvoj situaciji mnogi mladi ljudi slijede trend, nemaju izgrađene stavove, ili pak nemaju hrabrosti svoje stavove braniti i oduprijeti se pritisku vršnjaka. Neki se već vrlo rano upuštaju u nezrele seksualne veze i odnose. Posljedice su brojne, fizičke i psihičke. Najvidljivije, iako ne i jedine, su one na tjelesnom planu, a to su neplanirane maloljetničke trudnoće i pobačaji, širenje spolno prenosivih bolesti, kasnija neplodnost i sl. Osim toga, tu su posljedice i na psihološkom i duhovnom planu.
Poseban, sve veći problem su i štetni tzv. liberalni programi spolnog odgoja koji promiču tehnicistički, bezvrijednosni pristup spolnosti i temelje se isključivo na promicanju kontracepcije i rodnoj ideologiji, te za posljedicu imaju još veću raširenost negativnih posljedica..
Kvalitetan spolni odgoj potreban je i zato jer je poznato da spolni odgoj utječe na sadašnje ponašanje adolescenata, a sadašnje ponašanje pak utječe na njihovo ponašanje u budućnosti.
Većina današnje djece i mladih će jednog dana ući u brak. Svoje stavove formiraju već sada i već sada postupno grade svoju sposobnost za kasnije ostvarivanje kvalitetne veze, braka i obitelji. Prema istraživanjima, najbolje rezultate pokazuju cjeloviti odgojni programi kakav je program Teen STAR.

Specifičnosti programa Teen STAR:
Odgojni
- daje sve bitne informacije, ali u kontekstu općeljudskih vrijednosti
- govori o svim temama vezanim uz spolnost, otvoreno i s dostojanstvom
- potiče proces otkrivanja sebe
- usmjerava i vodi izgradnji slobodnih, odgovornih i zrelih vlastitih stavova i odluka
- za svaki odgojni proces potrebno je vrijeme – tečaj s mladima traje kroz pola do godinu dana
Cjelovit
- povezuje sve aspekte osobe i njene spolnosti: tjelesni, emotivni, intelektualni, društveni i duhovni ("STAR" = "zvijezda" predstavlja osobu)
- kreće od tijela – upoznavanja tjelesnih promjena i s njima povezanih osjećaja/raspoloženja
- uključuje znanje o plodnosti muškarca i žene
- pomaže novonastalu biološku zrelost uklopiti u sve aspekte vlastite osobe i života i povezati sa stavovima i ponašanjem
Interaktivan
- provodi se kroz radionice, sjedenje u krugu (ne "ex catedra")
- potiče na razmišljanje, na iznošenje vlastitog mišljenja i na slušanje drugih
- voditelj moderator, postavlja pitanja i usmjerava raspravu
Surađuje s roditeljima
- program predstavlja pomoć roditeljima u odgoju
- roditelji se s programom upoznaju na roditeljskom sastanku
- suradnja s roditeljima nastavlja se putem niza radionica za roditelje
Za različite uzraste
- program je razrađen za različitu dob djece i mladih: za učenike 7. i 8. razreda osnovne škole, srednjoškolce i mlade studentske dobi
- provodi se u župama s grupama krizmanika i zajednicama djece i mladih
- traje od barem nekoliko mjeseci do cijele šk. godine, jedanput tjedno (ovisno o dobi i situaciji)
- može se provoditi i u školama, no trenutno se ne provodi
Prilagođen spolu
- dio programa koji se odnosi na praćenje plodnosti djevojke i mladići (OŠ i SŠ) pohađaju odvojeno
- taj manji dio programa djevojke podučava ženski voditelj, a mladiće muški
- većinu programa grupa djevojke i mladići su zajedno i može je voditi bilo ženski bilo muški voditelj
Povjerljiv
- polaznike se potiče na međusobno povjerenje
- program uključuje mogućnost individualnih razgovora voditelja sa svakim pojedinim polaznikom

Voditelji programa

Voditelji trebaju:
- završiti stručnu izobrazbu – tečaj u trajanju od 40 sati
- biti autentični: osobno prihvaćati i živjeti vrijednosti koje program promiče
Nakon završene edukacije nastavlja se pomoć voditeljima u provođenju programa (supervizija) i njihovo sudjelovanje na skupovima trajnog stručnog usavršavanja.

Teen STAR u Hrvatskoj
Teen STAR je međunarodni program nastao 80-tih godina prošlog stoljeća. Provodi se u tridesetak zemalja svijeta, na svim kontinentima osim Australije.
U Hrvatskoj Teen STAR postoji od 1995.g. Do 2005. g. educirano oko 450 voditelja. Program se provodio u 60-tak osnovnih i srednjih škola kao izvannastavna aktivnost, uz preporuku MZOS-a.
Od 2004. počeli su napadi liberalnog homoseksualnog lobija na Teen STAR. Borba oko spolnog i zdravstvenog odgoja u školama započela je, dakle, kroz Teen STAR, a nastavila se kroz udrugu Glas roditelja za djecu – GROZD, kasnije i druge udruge, i traje još i danas.
Od 2012. nadalje održan je novi niz Teen STAR radionica koje je završilo novih 140 voditelja iz Hrvatske.