Trenutno aktivnih Gostiju: 536 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
©2010 Župa Presvetog Trojstva - Ludbreg |CMS: Joomla! | Base design: Siteground | Razvoj: Almahor Studio |
Križni put na Cvjetnu nedjelju
Srijeda, 01 Travanj 2015 07:56

Vođeni predivnim glasovima pjevačkog društva mladih Trinitas, i blagim tonovima gitare, na Cvjetnu nedjelju vjernici naše župe razmišljali su o Isusovom putu na Kalvariju, ali i vlastitom hodu kroz život. Križni put je predvodio župni vikar vlč. Silvio Košćak, a razmatranja uz postaje čitali su mladi naše župe.
Okupljeni na Svetištu Predragocjene Krvi Kristove, koju je za nas prolio, i mi smo krenuli putem Kalvarije. Pratili Ga s Marijom, s Veronikom smo Mu pružili rubac, Šimunom Cirencem pomagali nositi križ, plakali s jeruzalemskim ženama, ali Ga i bičevali, pljuvali, pribili s vojnicima na križ.

Kažu da je križ običan spoj dviju ravnih ploha složenih okomito i horizontalno. No, mi kršćani znamo da je naš Križ nešto puno više od običnih geometrijsih ploha. Prije 2000 godina On ga je stavio na leđa. Šutke, bez previše riječi i borbe, stavio ga je na leđa. Zar je zaista to Njegov križ – Njegova kazna? Ne, naš je... Kroz sav svoj život nosio je grijehe svega svijeta, jedan za drugim.
Dok potmulo odjekuju udarci čekića, neki užas ispunja prostore Kalvarije. Tu ljudi ubijaju svoga Stvoritelja. Tu je zločin dosegnuo svoj vrhunac. Tukli su ga, bičevali, pljuvali mu u lice, trnovom krunom raskrvarili glavu, natovarili mu težak balvan na rame i s dvojicom ga razbojnika vodili na mjesto raspeća. Uzeli su mu čast, slobodu, život. Njegovo dostojanstvo bacili su u blato, nasilno provalili vrata njegove intime, svestrano ga želeći izbaciti iz povijesti čovječanstva. No, nisu uspjeli, Njegov život tek je tada istinski započeo.
Zakoraknuvši i na taj način u Veliki tjedan, molimo Isusa za snagu u kušnjama, svakodnevnim borbama sa zlom, te da Ga poput Marije slijedimo do kraja, do križa.