Trenutno aktivnih Gostiju: 236 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
©2010 Župa Presvetog Trojstva - Ludbreg |CMS: Joomla! | Base design: Siteground | Razvoj: Almahor Studio |
Proslava svetkovine Presvetog Trojstva
Srijeda, 03 Lipanj 2015 23:38

Ludbreška zajednica krštenika protekle nedjelje, 31. svibnja 2015., proslavila je svetkovinu Presvetog Trojstva.
Proslava svetkovine započela je kod „kužnog pila" na središnjem ludbreškom trgu gdje je okupljena zajednica, predvođena mons. Josipm Đurkanom izmolila molitvu litanija Presvetom Trojstvu. Slavlje je nastavljeno procesijom središtem grada, u kojoj su sudjelovali ovogodišnji krizmanici i njihovi kumiovi, do župne crkve koju su ludbreški pretci posvetili upravo Trojedinom Bogu.

Euharistijsko slavlje predslavio je, u zajedištvu sa svećenicima ludbreškog dekanata, preč. Josip Đuran, svećenik zagrebačke nadbiskupije koji je dugi niz godina vjerno vršio službu župnika u hrvatskoj katoličkoj misiji u Župi Kraljice Hrvata – Toronto. U nadahnutoj homiliji preč. Đuran je između ostaloga naglasio: „U vjeri ima mnogo tajni, misterija, mnogo toga što ne vidimo i ne razumijemo tek po snažnoj vjeri. Razum ne može vidjeti što se to nalazi u svijetu iza našeg smrtnog života. Isus Krist je, poput teleskopa u astronomiji kojim se znanstvenici služe kako bi našem oku približili daleke zvijezde, omogućio da naš razum, osvijetljen pomagalom vjere, dokuči tek dio od onih beskrajnih misterija koji se nalaze onkraj njega samoga, a tim pomagalom su nam dokučivi."

I nastavlja: „Naš Bog nije samotnjak! Nije neki Bog koji postoji sam za sebe. Sve što postoji presađeno je iz božanskog rasadnika života, Života koji je Bog sam! Taj Svemogući i Sveznajući Životvorac stalno je prelijevanje i pretakanje Ljubavi Oca i Sina, a ta Ljubav je onaj kojeg mi nazivamo trećom božanskom osobom, Duh Sveti. Toliko ljepote krije se u toj stvarnosti da je Bog Trojstven. On nije biće u dalekom beskraju, sam. Naš Bog je prepun radosti, dijaloga, djelovanja. Bog Otac stalno daje i dijeli život svakom živom biću. Bog Sin nas sve i svakoga pojedinoga stalno čini svojom braćom i sestrama – naš Spasitelj. Bog Duh Sveti stalno oživljava i sve nas čini neprestano ljepšima, boljima, nečiste nas umiva, suha srca zaliva, vida rane ranjenim, mekša ćudi kamene, grije grudi ledene, nikom ne daje putem zlim. Taj Božji život stalno teče, pretače se, prelijeva se od Boga Vrhovnika, u kojemu se ništa ne mijenja, a sve životom buja. Stalna je to aktivnost, stalno darivanje i davanje, stalno obogaćivanje životom i radošću. A najljepše od svega toga je da je taj tajanstveni Trojstveni Bog u svoj zadivljujući i usrećujući krug ljubavi uvukao i nas ljude. U to zajedništvo Trojstva uvučeni smo smi mi budući da je Bog Sin postao čovjekom, jedan od nas. Naše tijelo i našu ljudsku narav preuzeo je na sebe, postao je naš brat. U njegovim žilama teče ljudska krv, a u našim tijelima struju život samoga Trojstva koji nam je dan po Sinu."

Nastavljajući niz nadahnutih misli preč. Đuran svoju homiliju završio je riječima: „Crkva danas slavi otajstvo Troosobnog, ali jednog Jedinog Boga. Do toga čovjek nikada sam ne bi mogao doći. Otajstvo Trojstvenog života objavio nam je Bog Isusa Krista, jedan od Božanske Trojice. Predlažem vam da svi mi svakodnevno, u radosti srca, prignute glave i koljena, izgovaramo toliko puta ponavljanu molitvu Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu, Bogu koji jest, koji je bio i koji će nam i opet doći!"
Svim okupljenima svoju zahvalu na kraju slavlja izrazio je mons. Josip Đurkan, župnik i upravitelj Svetišta Predragocjene Krvi Kristove. Posebnu hvalu izrazio je ovogodišnjim krizmanicima i njihovim kumovima koji su nakon slavlja pristupli oltaru kako bi se predstavili okupljenoj ludbreškoj Crkvi.
Molimo za cijelu našu župu, ali i za sav vjerni kršćanski puk, neka nam Presveto Trojstvo, Otac i Sin i Duh Svetu, Bog Trojstvene ljubavi, bude jedini cilj života u vijeke vjekova.