Trenutno aktivnih Gostiju: 293 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
©2010 Župa Presvetog Trojstva - Ludbreg |CMS: Joomla! | Base design: Siteground | Razvoj: Almahor Studio |
Završetak Devetnice spasa za mlade
Ponedjeljak, 08 Lipanj 2015 14:04

Petak navečer, vani divno vrijeme, na TV-u super film, ali i posljednja Devetnica spasa za mlade. „Joooj, tak mi se ne da sad pješačiti do crkve, pa tamo slušati 2 sata i onda opet pješačiti doma." Ali ipak, iz Ljubavi koja me koncima vezala i vukla – otišla sam. Radost i milinu osjetila se odmah na ulazu u crkvu. Neka neobjašnjiva snaga, ljepota, ljubav... A onda pogledom tražim prijateljicu, dobro mjesto za sjesti, nekog za razgovor. Zar se nije cijeli naš život sveo na traženje? Mladi traže dobre ocjene, profesori malo više znanja, roditelji malo poštovanja, stariji traže posao, ili srodnu dušu, ali na kraju krajeva, zar ne tragamo svi za istim?! Ne tragamo li svi za ljubavlju koja samo od Njega dolazi?

21. stoljeće donijelo nam je nove oblike tehnologije, ali ne i komunikacije, izgradili smo šire putove, ali smo suzili vidike. Pijemo i pušimo previše, vozimo prebrzo, uvijek negdje žurimo. Previše gledamo TV, premalo čitamo, a još manje molimo. „Nemam vremena, ne da mi se..." samo su neki izgovori koje možemo čuti na svakom koraku. Ali ni mojoj se mami, na primjer ne da svaki dan peglati, kuhati, spremati..., ali ona to čini – iz Ljubavi. „Baš onda kad ti se najviše ne da moliti, eee baš onda moli. Baš onda kad ti se nešto ne da – učiniti. Baš u tim trenucima činiš to s najviše ljubavi." U crkvi okićenoj mladima, i uljepšanoj predivnim glasovima zbora mladih našeg dekanata predvođeni Edijem Vugrincem, okupili smo se na završnoj Devetnici spasa za mlade.
Rekli bi naši stari da šećer dolazi na kraju. I došao je. Dobro, možda nije šećer, ali je don Damir Stojić. Pun mladenačkog elana, vođen Duhom Svetim, progovorio nam je o moći ispovijedi i snazi molitve, o neizbježnoj ljubavi, traženju – i pronalasku. „Bog te voli!", kako je divno to rekao naš don Damir. I iako je to nešto što nam se uvijek ponavlja, ovaj puta smo doista to mogli svi osjetiti. Doista smo mogli osjetiti tu snagu Božje ljubavi, moć koja odriješuje sve grijehe i blizinu koja iscjeljuje ranjena srca. U svojoj se katehezi don Damir osvrnuo na snagu ispovijedi i Božje ljubavi. „Bog je živ!", kako je divno to zaključio, i potkrijepio čudesima koja i danas čini.
A onda „postojani u ljubavi, ustrajni u molitvi, zajedništvom nošeni," uronili smo u sveto misno slavlje. Dok nam u je ušima odzvanjala Božja riječ, srce se punilo blagoslovima. U svojoj propovijedi don Damir je istaknuo kako je Bog uvijek s nama, i u onim najtežim trenucima naše patnje dok nam se čini da smo sasvim sami.
Jedan je vojnik sav očajan dotrčao do svog nadređenoga:
''Molim dopuštenje da se vratim na bojišnicu po svog prijatelja koji se nije vratio!'' ''Dopuštenje se odbija, vojniče! Ne mogu riskirati da zbog čovjeka koji je vjerojatno već mrtav izgubim život još jednoga vojnika!'' Vojnik prekrši naređenje i vrati se na bojišnicu. Nakon jednog sata vrati se smrtno ranjen noseći na leđima tijelo svog mrtvog prijatelja. Časnik je bjesnio: ''Nisam li ti rekao da ostaneš?! Sada sam vas obojicu izgubio! Zar je bilo vrijedno vraćati se po mrtvo tijelo!?'' ''O, da!'', uzvrati vojnik ''Kada sam došao do njega još je bio živ. I tada mi je rekao: ''Prijatelju, znao sam da ćeš doći po mene!'
Upravo tako i Bog dolazi svakodnevno po nas. Krenimo s Njim!
Na kraju euharistijskog slavlja kapelan vlč. Silvio Košćak zahvalio se predvoditelju duhovne obnove don Damiru Stojiću na svakoj Duhom nadahnutoj riječi i poticaju u življenju kršćanskog života i svjedočenju svoje vjere u svakodnevnom životu. Riječi zahvale uputio je krizmanicima, njihovim roditeljima, kumovima i drugim župljanima koji su svaki prvi petak obnavljali svoju posvetu presvetom srcu Isusovu i molili za sve mlade iz naše župe da budu istinski svjedoci Božje ljubavi u našem suvremenom društvu. Posebnu zahvalu uputio je dekanatskom zboru mladih koji su marljivo uvježbavali pjesme kako bi završno euharistijsko slavlje devetnice spasa za mlade uistinu bilo vrhunac naše ljubavi prema euharistijskom Spasitelju koji nam je svojom mukom, smrću i uskrsnućem podario novi život u zajedništvu Presvetoga Trojstva.