Trenutno aktivnih Gostiju: 260 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
©2010 Župa Presvetog Trojstva - Ludbreg |CMS: Joomla! | Base design: Siteground | Razvoj: Almahor Studio |
Hodočasnički dan za mlade: Vox Christi = Glas Crkve
Nedjelja, 30 Kolovoz 2015 00:00

Umoran od svega dolazim pred Tvoja vrata,
bez riječi pozdrava zoveš me da uđem,
jer sva su se moja vrata preda mnom zatvorila,
i noć je odavno već pala,
al' jedna zvijezda na nebu je zasjala
da bi do Tvog praga me dovela.

 

Dolazim da te opet zaprosim,
starim briga da te teretim.
Dok mirno me promatraš Kriste,
mirom me svojim ispunjaš.


Nemoj me molim te, ništa pitati
jer ću od bola gorko plakati,
daj još malo sa mnom ostani,
i sve ću ti, vjeruj mi priznati.


U subotu 29. kolovoza održan je, u Ludbregu, treći hodočasnički dan mladih vođen geslom Vox Christi - Glas Crkve. Sastali smo se u zaJedn(o)ičkom slavlju Gospodina, Boga našega, koji nas je kupio i otkupio. Nije to bila kupovina na nekom običnom seoskom placu, s cijenama na sniženju, gotovinskom ili sezonskom popustu., bila je to "kupovina" koja je ostavila trag tisućama godina. Ostavila je trag Euharistije i Predragocjene krvi Kristove, zbog koje je Ludbreg postao veliko središte i okupljalište brojnih hodočasnika, kako starih, tako i nas mladih.

Hodočasnički dan započeo je svetom misom koju je predvodio vlč. Petar Mlakar, župni vikar Župe sv. Marije Magdalene u Ivancu. Dok su nam u ušima još odzvanjale teške riječi sv. Evanđelja, i dok smo prestrašeni i utučeni razmišljali o našoj braći u Siriji, Egiptu, Izraelu... koja svakodnevno daje svoj život za Gospodina, vlč. Mlakar probudio nas je pitanjem: "Što ste vi spremni za Gospodina?" Zamišljeni, koliko smo daleko spremni ići za Gospodina, okrijepljeni i osvježeni, krenuli smo putem Kalvarije. Iskustvo toga puta osamljenosti, odbacivanja, osude, nosi svatko od nas kao pojedinac, ali i kao narod. No, Isus nam je pridružuje, nama osuđenicima na smrt. Stoga smo Mu pružili rubac s Veronikom, susreli Ga sa sv. Majkom, pomogli Mu nositi križ sa Šimunom Cirencem, plakali s Jeruzalemskim ženama dok smo u oči gledali Kralja, najljepši Glas, najboljeg vodiča i pastira.
Nakon križnog puta i zabavnih igara koje su za nas pripremili katolički Skauti, uslijedila je kateheza vlč. Tihomira Kosca, povjerenika za pastoral mladih Varaždinske biskupije i organizatora ovog događaja. U svojoj se katahezi osvrnuo na mišljenja ljudi o Crkvi, o Glasu koji poziva, osmišljava, blagoslivlja, posvećuje, ohrabruje... Uronjeni u Presvetu Krv, predali smo se Gospodinu u Ruke, u one Ruke koje je On predao za nas. S tihim zvukovima instrumenata i srcima punim mladenačkog žara i poleta, mogli smo samo pjevati:"Srce predajem Ti, i dušu svoju..."
Pjesmu smo nastavili na festivalu duhovne glazbe „Duga."
Jerihonske zidine, Dolazim, Djeluj kroz mene, Hvalospjev ljubavi, Stavi me kao znak, Malo sunca, Ohrabri se, Tvoja krv, Dušo Kristova, Oko jene hiže, Kada takne te križ, Pohvala Svevišnjeg, Svi slavimo, Zdravo Marijo, Samo tvoja ljubav, Sloboda kroz krv Kristovu, Gospodu mom, Kakav prijatelj je Isus, Živog Isusa slavi, bile su pjesme koje smo ove godine pjevali i posvetili našem Zoranu Havaiću, koji je osnovao festival, a sada umoran od svega dolazi pred Tvoja vrata, kako bi Te gledao oči u oči. Kao šećer na kraju, i na veliko iznenađenje sviju, iznenadio nas je vlč. Tihomir s nekoliko svojih pjesama, koje su se nedavno predstavljene na novom nosaču zvuka.

Vidimo se dogodine, a do onda nek' vas prati Božji blagoslov i Glas Crkve.