Trenutno aktivnih Gostiju: 460 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
©2010 Župa Presvetog Trojstva - Ludbreg |CMS: Joomla! | Base design: Siteground | Razvoj: Almahor Studio |
Proslava spomendana Majke Božje Žalosne i 30 godina župničke i rektorske službe mons. Josipa Đurkana
Utorak, 22 Rujan 2015 22:01

Na prostoru Svetišta Predragocjene Krvi Kristove, u zavjetnoj kapeli Hrvatskog sabora, 20. rujna 2015. proslavljen je spomendan Majke Božje Žalosne. Ovaj spomendan već se nekoliko godina euharistijskim slavljem proslavlja u zajetnoj kapeli, budući da je kapela sa kipom "žalosne Gospe" u temeljitoj obnovi.
U homiliji, koju je izrekao mons. Josip Đurkan, predslavitelj euharistijskog slavlja, istaknuto je kako se, upirući pogled prema Mariji pod Kristovim križem, prisjećamo i molimo za sve majke koje su gledale ili iskusile smrt svoje djece. Istaknuo je važnost suosjećanja sa majkama koje su izgubile svoju djecu, svoje drage, u vrijeme divljanja totalitarnih režima. Majka Marija svima njima oslonac je na životnom putu.

Pred sam kraj slavlja, župna zajednica je čestitala i zahvalila mons. Josipu Đurkanu za 30 godina zauzetog služenja kao župnika Župe Presvetog Trojstva u Ludbregu te rektorske službe u Svetištu Predragocjene Krvi Kristove.

Župa Presvetog Trojstva u Ludbregu može se podičiti neprekinutim nizom duhovnih pastira koji su, prema zapisima, pastoralnom brigom skrbili za povjereni narod od 14. st. kada se kao župnik u jednoj od isprava spominje župnik Fabijan. U tom neprekinutom nizu nalazi se i naš sadašnji župnik. 16. rujna 1985. godine sa tadašnjeg Duhovnog stola u Zagrebu mons. Đurkan dobio je župnički dekret, a 21. rujna te iste godine po prvi je puta nastupio kao novi župnik u ludbreškoj sredini.

Nakon recitacije, u svom zahvalnom govoru, župni vikar je u svom govoru istaknuo: "Obljetnice su uvijek dobrodošle jer su prigoda za pogled unatrag, za pogled prema učinjenom ili propuštenom, za pogled preba obilju Božjih dobročinstava koja nam On daje, za pogled prema iskorištenim i umnoženim talentima u službi čovjeku i ponajprije Bogu. Kao župnik, kao svećenik, imate puno pravo biti ponosni na sve ono što je po vašim rukama u ovom crkvenoj zajednici učinjeno, na sve ono što ste kao duhovni pastir započeli, što ste priveli kraju ili što tek mislite započeti... Blagoslov je onaj koji uvijek molimo od Boga kako bi naša nastojanja bila vođena ponajprije Njegovom moćnom rukom. Za ovu priliku, i kao posebnu zahvalu za vaše službovanje zamolili smo da nam se pribavi blagoslov pape Franje."