Trenutno aktivnih Gostiju: 489 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
©2010 Župa Presvetog Trojstva - Ludbreg |CMS: Joomla! | Base design: Siteground | Razvoj: Almahor Studio |
Posjet bogoslovskog okteta Župi Presvetoga Trojstva u Ludbregu
Petak, 11 Ožujak 2016 13:33

Župa Presvetog Trojstva 4. ožujka 2016. ugostila je bogoslovski oktet Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.
Mladi, krizmanici, kao i njihovi roditelji i kumovi čuli su svjedočanstvo dvojice bogoslova Marka Domitera i Marka Gerendaja, o njihovom putu do Boga i svećeničkom pozivu, ali i o životu u bogoslovskoj zajednici. Susretu sa živim Otajstvom u euharistijskom slavlju pridonio je svojim skladnim pjevanjem bogoslovki oktet pod vodstvom bogoslava Marka Domitera uz ogruljsku pratnju bogoslova Ivona Fabijanec.

Euharistijsko slavlje predslavio je vlč. Silvio Košćak uz koncelebraciju vlč. Kristijana Kuhara. U homiliji, osvrćući se na tekst evanđelja o milosrdnom Samarijancu, između ostaloga, istaknuo je: „Mi smo često toliko proračunati u darivanju. Ljubav mjerimo količinom nama darovane ljubavi. Ispraznili smo tu riječ, ljubav, od svakog njenog značenja, samo da bismo davali drugome što manje. A Isus nas upozorava na nešto više. „Ne nalazimo li i oko sebe oplijenjenje i isprebijane ljude? Žrtve droge, trgovine ljudima, seksualnog iskorištavanja, iznutra uništene ljude koji su prazni usred materijalnog bogatstva. Sve se to nas tiče i poziva nas da imamo i oči i srce za bližnje, da smognemo odvažnosti pokazati im svoju ljubav. Jer - kako je rečeno - svećenik i levit su prošli možda prije iz straha negoli iz ravnodušnosti. Moramo iznova naučiti odvažnost dobrote u svome vlastitom srcu. To ćemo moći samo ako u sebi postanemo dobri, ako u sebi postanemo bližnji te ako budemo imali pogled sposoban prepoznati koji se način služenja od nas traži i u širem krugu od vlastitoga života...
Velika tema koju otvara tekst o milosrdnom Samarijancu jest tema ljubavi. Samarijanac, u kojem možemo vidjeti Kristov lik, onog koji je bio odbačen od vlastitog naroda, poučava nas što to ljubav uistinu jest. Ponajprije to da je samarijančeva ljubav, a jednako tako i Kristova ljubav smrtno ozbiljna. On ne prestaje ljubiti niti u trenutku kad mu se čini najveća nepravda.... Osim što je ljubav smrtno ozbiljna jer onda ona postiže svoj cilj, ljubav je i ustrajna. Ona ustraje u svim okolnostima i takoreći ne poznaje granica; prava ljubav zaista ne poznaje granica. Mi smo pak često tako proračunati i pitamo se hoće li nam se ostvariti računica; pitamo se hoće li nam se isplatiti, hoće li nam drugi uzvratiti. Naposljetku, ljubav ne postavlja nikakve uvjete, ne priznaje ni ako ni ali, ne podiže nikakve ograde: ako činiš to i to... Ta bezuvjetna ljubav smrtno je ozbiljna i neizmjerna.
Na kraju euharistijskog slavlja okupljena zajednica vjernika zajedno s bogoslovima uputila je svemogućem i milosrdnom Bogu molitvu za nova duhovna zvanja u našoj župi i domovini.