Prva nedjelja u prosincu

Prve nedjelje u prosincu duhovnu obnovu u župi Presvetog Trojstva u Ludbregu predvodio je preč. Domagoj Matošević, rektor svetišta Majke Božje Bistričke. Tema duhovne obnove bila je Sve mogu u onome koji me jača iz Pavlove Poslanice Filipljanima. Program duhovne obnove glazbeno je pratio sastav Božja slava band iz Zagreba. Nakon nagovora uslijedila je molitva svete krunice i sveta misa.

Preč. Matošević govorio je o Pavlovu putovanju nakon čudesnog obraćenja i o osnivanju prve zajednice u Filipima ispreplićući nagovor s osobnim iskustvima i pjesmama koje je vodio spomenuti bend.

Govoreći kako je poslanica Filipljanima nastala za vrijeme Pavlova boravka u zatvoru, skrenuo je pozornost na naše križeve, na naše padove, preko kojih možemo primiti i velike milosti. Nadovezao se mišlju da se ne trebamo bojati i bježati od svojih problema i križeva, zato što i tada, u trenucima patnje i slabosti, Bog djeluje. Upozorivši na jedan od krivih duhovnih stavova, neprestanu brigu koja rađa panikom, na kraju je potaknuo na zahvaljivanje Gospodinu kada smo radosni, ali i kada nismo, kada smo u brizi i strahu.

Tijekom homilije naglasio je kako je ispravan duhovni stav stav bdijenja, dodavši da je potrebno živjeti u trenutku, u sadašnjosti, da bi taj stav bio plodonosan. Zatim je u kontekstu strpljivosti savjetovao neka ne zahtijevamo od Boga da na sve naše molitve odgovori odmah i ohrabrio riječima da strpljivost rađa većim plodom, a to je čežnja. Iščekivanjem ljubav raste, rasplamsava se, ne isključujući pritom patnju.

Homiliju, a time i cijeli nagovor, preč. Domagoj Matošević zaokružio je poticajima na tragu povjerenja. Kad bi nam Gospodin odmah uslišao molitve, on ne bi bio Bog ljubavi. Bio bi bog trgovine koji poznaje samo zakon ponude i potražnje. Naš Bog je Bog ljubavi te nam iz tog razloga dopušta da čekamo, da iščekujemo kako bi se prava ljubav razvijala i rasla. Da bi vaša radost bila potpuna! (Iv 15,11b)